Contact

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Vind ons op facebook

Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten

O.V.B.O

Van Harinxmaweg 20

9246 TL Olterterp

admin@beetsterzwaagnatuurlijk.nl

________________________

1/1

KOETSHUIS

 

Het Koetshuis van het Lycklamahûs, een markant wit gebouw, is rond 1836 gebouwd. Het gebouw bestond destijds uit een stalling en koetsierskamer. Aanvankelijk zaten de deuren nog aan de straatkant, maar vanwege de aanleg van een trambaan door de Hoofdstraat in 1884, zijn de deuren bij de verbouwing in 1902‑1903 naar de achterkant verplaatst. Tevens is het gebouw toen bepleisterd, omdat er inmiddels zoveel aan was vertimmerd en verbouwd dat het aanzien was geschonden.

Tussen 1971 en 1977 is tussen het koetshuis en het naastgelegenAndreaehûs een nieuw gemeentehuis gebouwd. Tevens werd het koetshuis verbouwd tot raadzaal van de gemeente Opsterland. Vanwege het dak met een zogeheten krimp was het voor de architect een hele uitdaging om van de binnenruimte van het koetshuis één geheel te maken. (Krimpen: inwaartse sprongen van muurwerk die voor de overgang zorgen van het bredere gedeelte van een gebouw met het

smallere gedeelte.) Deze loste dit probleem ingenieus op door het dak in te pakken in een balkenconstructie, opgehangen aan vier pilasters aan de zijkant van het gebouw. Dit maakt van het gebouw iets bijzonders. De binnenmuren werden ruw bepleisterd. Bij de laatste verbouwing, in 2013, is aan de achterkant van het koetshuis een deel bijgebouwd.

 

Het gebouw staat op de rijksmonumentenlijst.