Contact

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Vind ons op facebook

Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten

O.V.B.O

Van Harinxmaweg 20

9246 TL Olterterp

admin@beetsterzwaagnatuurlijk.nl

________________________

1/1

HOOFDSTRAAT 30

 

Deze dubbele arbeiderswoning is begin 1700 gebouwd, hetgeen goed is te zien aan de vensters met kleine ruitjes. Destijds was men nog niet in staat om grote glasramen te maken, vandaar die kleine roedeverdeling. Op het dak stond aanvankelijk één schoorsteen met twee pijpen, en de schoorsteen was toen nog afgedekt met een hardstenen dekplaat tegen inwateren. Bij een verbouwing in de 20ste eeuw zijn het schoorsteenbord en een van beide pijpen verdwenen.

Die gemeenschappelijke schoorsteen was in de 18de eeuw speciaal bedoeld om de schoorsteenbelasting (ook wel ‘vuurstedenbelasting’ genoemd) te reduceren. Op die manier werd elke woning aangeslagen voor een halve schoorsteen; de huurder betaalde ¼ schoorsteen en de verhuurder het andere kwart.

 

De voorgevel van het huis is opgetrokken van rode baksteen, en de zijgevels en achtergevel bestaan uit gele baksteen. Rode baksteen was in de 18de eeuw in de mode omdat deze als deftig gold; maar voor de overige gevels van een woning was de goedkopere gele baksteen destijds goed genoeg.

In de jaren 1980 zijn beide woningen samengevoegd tot één woning. En in 2000 werd de woning van binnen geheel heringericht en in stijl gerenoveerd.

In 1990 werd het pand benoemd tot rijksmonument.