Contact

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Vind ons op facebook

Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten

O.V.B.O

Van Harinxmaweg 20

9246 TL Olterterp

admin@beetsterzwaagnatuurlijk.nl

________________________

1/3

HET ARMENHUIS

 

Het Armenhuis is rond 1835 gebouwd als Diaconie‑Armenhuisvan de Hervormde Kerk te Beetsterzwaag – er heerste destijds in deze streek bittere armoede.

Er waren twee afdelingen: één voor vrouwen en één voor mannen. De bewoners stonden onder een streng regime van een vader en moeder van het Armenhuis. In 1854 werd het pand herbouwd en vergroot (en qua lengte vrijwel verdubbeld). Vanaf die tijd kwamen de regenten van het Armenhuis bijeen in de regentenkamer, die zich bevond in het nieuw gebouwde voorhuis in neoclassicistische stijl.

 

Op de gevelsteen aan de voorkant staat te lezen dat dit voorhuis in 1854 is gebouwd ter nagedachtenis aan Ypkjen Hillegonda baronesse van Lynden, echtgenote van mr. Johannes Luden Anthz (1805‑1874), die in 1851 op 25‑jarige leeftijd was overleden aan tuberculose. Het Armenhuis heeft nog tot 1927 gefunctioneerd. Daarna werd de achterbouw, het eigenlijke Armenhuis, in gebruik genomen als verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk onder de naam ‘Ons Huis’.

In 2005 werd ‘Ons Huis’ door Muziekvereniging Euterpe(Fanfare) in gebruik genomen als repetitielokaal. Tevens werd de bovenverdieping verhuurd als woonruimte en de begane grond van het voorhuis werd verhuurd als winkelruimte.

 

Sinds medio 2011 is hier de kaas- en delicatessenwinkel Tsiis gevestigd.

 

Het is een rijksmonument

Contact

Hoofdstraat 97

9244 CM Beetsterzwaag