Contact

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Vind ons op facebook

Beetsterzwaag Natuurlijk Genieten

O.V.B.O

Van Harinxmaweg 20

9246 TL Olterterp

admin@beetsterzwaagnatuurlijk.nl

________________________

1/3

DE KOMBUIS

 

De Kombuis

Molenlaan 15

Beetsterzwaag

 

 

 

De Kombuis, een gepleisterdeenlaagspand met rieten dak achter het Eysingahûs, stamt uit het begin van de 18de eeuw. Het diende destijds als onderkomen van decommies (ontvanger der rijksbelastingen) die moest toezien op het malen van het graan in de nabijgelegen Rogmolen (inmiddels gesloopt).

Na het Pachtersoproer (1748) werd het huis verbouwd tot een dubbele arbeiderswoning, hetgeen nog is te zien aan de gedeelde voordeur. Bij een latere verbouwing is het pand één geheel geworden. (Het Pachtersoproer of de Boerenopstand – in Groningen ook wel Groninger Oproergenoemd – was een opstandige beweging die in het voorjaar van 1748 begon in Groningen, en in mei/juni (met Pinsteren) van datzelfde jaar oversloeg naar Friesland, en vervolgens ook naar

Haarlem, Leiden en Amsterdam.

De oorsprong van deze volksopstand ligt in de economische malaise in de jaren veertig van de 18de eeuw. Daarbij was voor de plattelandsbevolking met name het systeem van de belastingpacht een ernstige grief, gecombineerd met diepe onvrede over de feodale wijze waarop de regenten en de landadel destijds nog hun absolute macht uitoefenden.

 

Het huisje is een rijksmonument.